Menu

Alleen gaan wonen

maart 21, 2018 - Computers / Internet / Searching
Alleen gaan wonen

Wanneer je voor het eerst op jezelf gaat wonen, zijn er veel dingen waar je aan moet denken. Bijvoorbeeld financiële zaken, maar ook sociale activiteiten en inrichting. Wij geven tips voor als je op jezelf gaat wonen.

 

Zaken bij de gemeente

Als je gaat verhuizen, moet je jouw nieuwe adres opgeven bij jouw gemeente. Het kan zijn dat je van de ene stad naar de andere stad gaat, dan kan het overzetten van jouw adres iets langer duren dan wanneer je al in de stad ingeschreven stond. Een verhuizing doorgeven kan gemakkelijk op de website van de meeste gemeentes. Lukt dit niet of bestaat deze optie niet bij jouw nieuwe gemeente, dan kan altijd even bellen. Let er wel op dat het overzetten van jouw nieuwe adres een aantal weken kan duren. Vooral in steden waar veel illegale wonende zijn, kan het lang duren. De gemeente Rotterdam heeft bijvoorbeeld te maken met veel mensen die illegaal in Rotterdam wonen. Daarom komen zij steekproefsgewijs kijken of je echt op plek woont waar je je wilt inschrijven.

 

Financiële zaken

Vanaf het moment dat je op jezelf gaat wonen, krijg je veel nieuwe kosten. Natuurlijk moet je opeens huur gaan betalen, vaak is dit tussen de 300 en 500 euro. Daarnaast moet je je eigen boodschappen gaan doen. Vergeet ook niet de kosten van de gas, water en internet. Als student kun je heel gemakkelijk lenen bij de overheid, maar het is ook heel fijn om geen schulden op te bouwen. Zorg dus dat je een stabiel baantje vindt, zodat je maar een klein deel of helemaal niets bij de overheid hoeft te lenen. Daarnaast kan je kijken of je in aanmerking komt voor woonsubsidie.

 

Klussen

Het kan zijn dat jouw nieuwe kamer nog wat aandacht kan gebruiken. Bijvoorbeeld door te klussen, hierbij kan het zijn dat je een houtdraadbout of een splitpen nodig hebt.

https://moerenbout.nl/