CK Producties
Image default
Energie

Opbrengst zonnepaneel

Wanneer je zonnepanelen laat plaatsen, ben je natuurlijk ook benieuwd wat de opbrengst van een zonnepaneel is. Let wel op dat deze sterk afhankelijk is van waar je woont, de hoeveelheid zonnepanelen dat je hebt en het vermogen van je zonnepanelen. De berekening kan je eenvoudig zelf doen, maar tegenwoordig zijn er ook apps die je kan aansluiten om live de opbrengt op te volgen.

Berekening opbrengst zonnepaneel De berekening maak je het best op jaarbasis om na te gaan of je genoeg energie opwekt met je zonnepanelen om te voldoen aan je jaarlijks verbruik. De zonnepanelen brengen jaarlijks gemiddeld 90% van de capaciteit van het systeem in Wattpiek (WP) uitgedrukt in kilowattuur (kWh) op.

Stel dat je 10 zonnepanelen hebt met elk een Wattpiek van 350. Deze leveren dan in totaal 0.9 x 10 x 350 = 3150 kWh op. Door de berekening kan je ieder jaar opnieuw nagaan of je voldoende aan energie omzet met je zonnepanelen. Het is aangeraden om elk jaar je verbruik in de gaten te houden, zodat je niet voor verassingen komt te staan. Wanneer je weet hoeveel je verbruik is, weet je ook direct hoeveel zonnepanelen met welk Wattpiek je nodig hebt om jezelf te voorzien van groene energie.

Factoren wisselende opbrengst zonnepaneel Er zijn een aantal factoren waardoor de opbrengst van een zonnepaneel kan afwisselen. Zonuren Wanneer er gedurende een jaar minder zonuren zijn, zal je logischerwijs ook minder zon opvangen. Dit zorgt ervoor dat er minder zonlicht tot stroom omgezet kan worden en je een mindere opbrengst hebt. Door de verwarming van de aarde is hier steeds minder sprake van. Bij minder zonuren mis je al zo´n 25% van de totale opbrengst van je zonnepanelen.

Ligging zonnepanelen Afhankelijk van de ligging van je zonnepanelen zal je meer of minder zon opvangen. Als de zonnepanelen in zuidelijke richting staan, zullen de beste zonuren opgevangen worden. De zon schijnt dan namelijk het hardst. Het is steeds meer in opkomst om de helft van de zonnepanelen in westelijke richting te plaatsen en de andere helft in oostelijke richting om samen de langste zonuren te pakken. Dit is uiteindelijk ook afhankelijk van de richting van je woning om te zien welke opties er mogelijk zijn.