CK Producties
Image default
Groothandel

Waarop moet u letten bij de aankoop van onthardingszout?

U heeft verschillende vormen van onthardingszout. Ook het type zout waaruit het zout is opgebouwd kan verschillen. Daarom moet u altijd waakzaam zijn welk zout u aanschaft om uw waterontharder te regenereren. U wilt niet dat er zoutbruggen ontstaan en uw leidingen alsnog verstopt raken. Daarom zal dit artikel aandacht besteden aan zaken waarop u moet letten als u onthardingszout koopt. Het kopen van regeneratiezout kunt u doen bij lokale doe-het-zelf-zaken of agrarische bedrijven, zoals H. van Namen B.V.

Vul op tijd bij

Het zoutreservoir moet u op tijd bijvullen, anders kan de regeneratie van uw waterontharder niet goed plaatsvinden waardoor de harstkorrels niet hun volledige capaciteit kunnen terugwinnen. Voor een vlotte werking van uw waterontharder vult u dus tijdig bij. Dit kan in principe met ieder type regeneratiezout.

Let wel op

Het zout dat u gebruikt, moet wel voldoen aan de Europese norm, die u kunt herkennen aan de Europese norm EN973A. Dit staat voor de minimale zuiverheid en maximale hoeveelheid toevoegingen die het onthardingszout mag bevatten.

De vorm

Regeneratiezout vindt u in meerdere vormen: tabletten, korrels of blokken. De meeste mensen kiezen voor een tabletvorm, want deze hebben een handzaam formaat en zijn makkelijk bij te vullen. Zoutkristallen hebben hun natuurlijke vorm behouden en lossen sneller op in water. Ze zijn ook een milieubewustere keuze, omdat ze door indamping van de zee gewonnen worden. Bij weinig opslagruimte zijn zoutblokken handig. Tevens plaatst u ze makkelijker in de waterontharder.

Zuiverheid en dichtheid

Een van de belangrijkste dingen waarop u moet letten is de zuiverheid van het regeneratiezoutzout. Er mogen geen additieven aan toegevoegd zijn en helemaal geen verontreinigende stoffen. Het moet daarom bestaan uit circa 99 procent natriumchloride, zodat calcium en magnesium zich optimaal vestigen aan het zout. De dichtheid van het zout voorkomt opstoppingen in de waterontharder. Daarom moeten korrels tussen de 5 en 15 millimeter in diameter zijn en tabletten/blokken moeten vacuüm samengeperst worden om klontering te voorkomen.

https://www.vannamen.nl/