CK Producties
Image default
Zakelijk

Digitalisering in de productie

Productiebedrijven hebben vaak een zeer specifiek eisenpakket aan de te gebruiken software. Deze moet in ieder geval functionaliteiten voor inkoop, planning en beheer bevatten. Precies om die reden zijn er specifieke systemen ontwikkeld om de digitalisering in de productie te ondersteunen. 

Productie ERP is een genuanceerde versie van ERP software met de focus op het automatiseren van de standaard taken en het stroomlijnen van werkprocessen. De eenvoudige ERP systemen worden veelal geleverd met functionaliteiten voor bijvoorbeeld verkoop, administratie, personeelsbeheer en contact en relatiebeheer. Dit zijn modules die in ieder bedrijf voorkomen en dus altijd van toepassing zijn. Maar naast de basisbehoeften hebben productiebedrijven zeer uiteenlopende specialisaties die eenieder moeten worden ondersteund door de juiste software. En het vinden van precies die software is nog een hele opgave. 

Waar er vroeger nog maar een paar verschillende systemen beschikbaar waren is er nu een hele markt ontwikkeld. Sinds de eerste systemen zijn er veel updates en vernieuwingen geweest en zien we steeds meer ERP software die zich richt op een bepaalde niche. Deze leveren functionaliteiten die mogelijk bij slechts een paar bedrijven van toepassing zijn maar met het huidige landschap zijn er genoeg bedrijven om die af te nemen. Het is ook niet meer zo gek dat leveranciers al snel over de grenzen kijken om dat gespecialiseerde stuk software daar aan te bieden. 

Wanneer uw bedrijf een bepaalde omvang bereikt wordt het tijd om de Excel spreadsheets en post its te laten voor wat het is en over te stappen op een goed werkend systeem. Om dat juiste systeem te vinden is het goed te letten op een aantal punten en om ervoor te zorgen dat de software in ieder geval een aantal functionaliteiten bevat. 

Produceren en controleren

De bedrijfsprocessen draaien maar om 1 ding en dat is produceren. Daarom moet het ERP in staat zijn om deze in goede banen te leiden en te kunnen koppelen met MES en CAD software. Zo kunt u uw machines aansturen en gegevens verzamelen en de benodigde stuklijsten automatisch inladen. Dit werkt zeer snel en voorkomt dat er fouten worden gemaakt die veel geld kunnen kosten. 

Om uw producten en processen te controleren moet een ERP een goed kwaliteits management systeem bevatten. Hiermee kan men eenvoudig aan alle ISO standaarden voldoen en de tevredenheid van de klant waarborgen.

Beheren van voorraad

Bij software voor de maakindustrie is een voorraadbeheer module een must. Dankzij de inbegrepen functionaliteiten wordt het voorraadniveau van ieder product in de gaten gehouden. Wanneer een van de benodigdheden onder een bepaald aantal stuk komt krijgt men hiervan een melding. Met een enkele druk op de knop kan er een goedkeuring worden gegeven voor het opnieuw bestellen bij bijvoorbeeld de snelste of de goedkoopste leverancier, net wat de voorkeur op dat moment geniet. 

Inkoop

Het inkopen van producten is een onderdeel van het proces waar ERP software enorm bij kan helpen. Alle informatie van de leveranciers en hun producten worden opgeslagen en met elkaar worden vergeleken. In het systeem worden gegevens als producten, prijzen, levertijd en kortingen verzameld. Bij het inkopen van de grondstoffen kan de software rekening houden met stuklijsten en zo alle combinaties tegen elkaar afwegen en de middelen van een bedrijf zo efficiënt mogelijk inzetten.

Een ERP-systeem waarin alles staat

Voor een productiebedrijf is het fijn alle afdelingen en modules in één omgeving te hebben. Van CRM tot en met de urenregistratie en sales. Simplicate maakt dat mogelijk. Het biedt koppelingen met veel andere soorten software en het heeft een publieke API waardoor functionaliteiten kunnen worden ontsloten met andere softwarepakketten.