CK Producties
Image default
Kinderen

Zijn radiogolven slecht voor je?

Radiogolven, worden bijna overal gebruikt om informatie van punt A naar punt B te sturen, kijk bijvoorbeeld naar snelle bestuurbare auto’s. Radiogolven bestaan voor het verzenden van informatie, dit kan in vorm van spraak, beeld, cijfers, en het geval van speelgoed, aanwijzingen en motoraandrijvingen te versturen. Radiogolven zijn elektromagnetische golven, dit houdt in dat ze niet te zien met het blote oog en kan je ze ook niet voelen. Dit betekent ook dat ze door je heen kunnen vliegen. Deze golven kunnen bepaalde materialen doorheen gaan en het menselijk lichaam is er één van. Sommigen golven stoten van de mens af en andere kunnen er doorheen.

Gezondheidsaspecten van deze golven

Van de verschillende delen van het spectrum waaruit de golven bestaan wordt gezien dat het ongezond kan zijn voor het menselijk lichaam. Dit gaat om de straling die wordt uitgezonden vanaf hoogspanningsnetten. Deze hebben een frequentie van tussen de vijftig tussen de zestig Hertz. Deze soort straling komt ook veel voor in magnetrons en UMTS-installaties. Het geval van deze technieken wordt de straling alleen schadelijk voor het menselijk lichaam wanneer het in grote dosis wordt uitgezonden. Het nadelige effect is dan dat het menselijke weefsel door de straling wordt opgewarmd.

Waar moet je dan bang voor zijn?

Welke lichaamsdelen zijn dan schadelijk en vatbaar voor deze soort golven en straling? In het geval van de opwarming van het menselijke weefsel wordt er naar de ooglens gekken. Dit kan leiden tot grijze staar of een vertroebeling van de lens in het oog. Denk bijvoorbeeld aan het koken van een ei. Het hoornvlies kan hierdoor dan ook aangetast worden omdat dit met het ooglens samen een geheel is. Een zowel genoemde klacht zijn klikgeluiden in het oor. Dit gebeurde bij militaire installaties, hierbij was de opwarming van het middenoor de oorzaak. Hierdoor zette het middenoor uit en zorgde voor een klikgeluid. Dit gebeurd gelukkig niet vaak en kan worden weggezet als niet schadelijk voor de meeste mensen in Nederland.