CK Producties
Image default
Kinderen

Hoe voorkom je blessures en ongelukken tijdens het fietsen?

Hoe voorkom je blessures en ongelukken tijdens het fietsen?

Fietsen is een geweldige manier om je te verplaatsen, geld te besparen en van het buitenleven te genieten. Het is belangrijk om te onthouden dat er veiligheidsrisico’s zijn wanneer je iets buitenshuis doet. Rijden op een kinderfiets 14 inch is geen uitzondering.

Draag een helm

Het belangrijkste advies dat we je kunnen geven is om altijd een helm te dragen tijdens het fietsen met je fiets en dubbele fietstassen. Helmen zijn de enige bewezen manier om hoofdletsel te voorkomen. Ze zijn belangrijk voor kinderen en volwassenen. Helmen moeten altijd worden gedragen door rijders van elke leeftijd en elk ervaringsniveau. Het correct dragen van een helm is net zo belangrijk. De sterke positie wordt “snug” genoemd omdat het betekent dat er net genoeg ruimte in de helm is. Als je je hoofd schudt, beweegt de helm niet. Zo voorkom je dat hij gaat stuiteren bij een ongeluk of een val. De zwakke positie verwijst naar het hebben van te veel ruimte in de helm. Als dit gebeurt, krijg je mogelijk helemaal geen bescherming. Probeer indien mogelijk verschillende helmen voordat je er een aanschaft, zodat je weet welke pasvorm het beste bij je past.

Rij altijd mee met de verkeersstroom

Het is belangrijk om altijd met de verkeersstroom mee te rijden. Rijd niet tegen het verkeer in en rijd niet op het trottoir, ook al zijn er geen auto’s in de buurt. Als je bewegende voertuigen moet bijhouden, kan het onveilig zijn om ze op de weg in te halen. Als er een fietspad beschikbaar is, gebruik deze dan. Je moet er altijd voor zorgen dat je fiets in goede staat verkeert voordat je erop gaat rijden. Als je met je strandtas op de fiets naar het strand gaat, zorg er dan ook voor dat je niet tegen het verkeer in rijdt.

Kom niet te dicht bij geparkeerde auto’s

Te dicht bij geparkeerde auto’s rijden kan gevaarlijk zijn. Als je je niet op het fietspad bevindt, is de kans groot dat je plotseling moet remmen of uitwijken om niet tegen het bestuurdersportier van een auto te komen. Je moet altijd minstens 1 meter afstand houden van auto’s en andere fietsers en voetgangers. Het is ook belangrijk om alle kanten van je fiets in de gaten te houden, zodat je kunt zien of iemand van achteren nadert of je probeert in te halen.

Houd je ogen op de weg gericht

Het is een goed idee om je ogen op de weg te houden. Als je op je fiets neerkijkt, kun je je namelijk minder bewust worden van gevaren in de omgeving, zoals kuilen, stenen en andere bestuurders. Je moet ook goed kijken naar auto’s die afslaan of geparkeerd staan, voetgangers, verkeersborden en -signalen en verkeerslichten.

Draag reflecterende kleding

Vooral in de wintermaanden is het belangrijk om reflecterende kleding te dragen. Reflecterende kleding is een veiligheidsmaatregel voor chauffeurs die je niet kunnen zien. Het helpt je ook gezien te worden door andere weggebruikers, wat cruciaal is voor je eigen veiligheid. Reflecterende kleding maakt het voor chauffeurs gemakkelijker om je in het verkeer te zien en stelt hen in staat om te anticiperen. Als een bestuurder een aankomende fietser in zwarte kleding niet opmerkt, moeten ze snel remmen om te voorkomen dat ze worden geraakt. Als ze iemand zien die fel geel of rood draagt, kunnen ze dienovereenkomstig reageren en afremmen voordat ze hem of haar bereiken.

 

Gerelateerde artikelen

Zijn radiogolven slecht voor je?