CK Producties
Image default
Architectuur

Alles over het beroep architect

Het beroep van een architect is voor veel mensen fascinerend. Het is een eeuwenoud beroep en kan ook in onze huidige samenleving zeker niet gemist worden. In deze blog lees je alles over het beroep architect.

Wat doet een architect?

Een architect is degene die zorgt voor het ontwerpen en plannen van gebouwen zoals een huis of ander gebouw. Een architect werkt direct samen met andere medewerkers in de bouw zoals ingenieurs en bouwvakkers om ervoor te zorgen dat de ontwerpen perfect tot leven komen. Ze maken deze ontwerpen vaak in samenwerking met de klant, omdat het natuurlijk de bedoeling is dat het perfecte huis of gebouw voor de klant gecreëerd kan worden.

Salaris van een architect

Een architect start vaak met een salaris van tussen de €2.300 en €2.900 bruto per maand. Dit hangt natuurlijk van het bedrijf en de vaardigheden van de architect af. Na 5 jaar werkervaring ligt het loon van een architect iets hoger, vaak tot aan ongeveer €3.650 bruto per maand. Een architect in Amsterdam verdient dus lang niet slecht.

Opleiding van een architect

Om het beroep van architect uit te kunnen oefenen heb je een opleiding nodig. Meestal wordt de opleiding bouwkunde gedaan door toekomstige architecten, vaak op HBO of WO niveau. De opleiding is echter ook op het MBO te volgen.

Soorten architecten

Er zijn verschillende soorten architecten binnen het beroep, die ieder een ander soort architectuur uitvoeren. De meest bekende vorm is die van een interieurarchitect. Dit soort architect focust zich met name op de inrichting aan de binnenkant van een huis of gebouw en dus minder op het ontwerpen van het gebouw zelf. Er bestaan echter ook woonarchitecten die huizen van de buitenkant ontwerpen, of stedenbouwkundige architecten die zelfs werken aan het ontwerpen van steden! Er bestaan nog genoeg opties binnen het vak dus.