CK Producties
Image default
Aanbiedingen

Deze factoren hebben invloed op de terugverdientijd van zonnepanelen

De aanschaf van zonnepanelen is een investering. Zo kan er enorm worden bespaard op de huidige energierekening, door middel van salderen, en kan er bovendien verdiend worden aan het overschot aan opgewekte energie. Klinkt dat niet goed?!

Echter zal het je niet ontgaan zijn: er hangt een enorm prijskaartje aan zonnepanelen. Er kan helaas nog niet worden gesproken over winst, zolang de investering nog niet is terugverdiend. Er zijn veel factoren die invloed hebben op de terugverdientijd. De belangrijkste factoren lees je hieronder.

Klaar voor de start?

Om te weten wat de terugverdientijd zal zijn, is het uiteraard van belang om te weten hoeveel er is betaald bij de aanschaf van het pv-systeem. Het is hierbij belangrijk rekening te houden met de bijkomende kosten, denk aan de omvormer, bekabeling, installatie, etc.

Stroomprijs van invloed

Bij een overschot, hiervan in sprake als er meer energie is opgewekt dan verbruikt, is de energieleverancier van invloed op de terugverdientijd. Dit heeft simpelweg te maken met het verschil in bedragen van de vergoeding. Hoe hoger de vergoeding, hoe korter de terugverdientijd.

Zonnetje in het gezicht of in de portemonnee?

Eigenaren van zonnepanelen profiteren van zonnige dagen. Zo zal er veel stroom worden opgewerkt, waarbij de kans aanwezig is dat niet al de stroom zal worden verbruikt. In dat geval zul je bij de jaarafrekening een vergoeding ontvangen over de stroom.

Kwaliteit, garantie en levensduur

Bij de aanschaf van zonnepanelen is het raadzaam een oog te leggen op de kwaliteit, garantie en levensduur van zowel de panelen als omvormer.

Bij pv-systemen kopen trekken goedkope zonnepanelen Nederlanders al snel aan. Echter zal op lang termijn al snel blijken dat deze panelen het al begeven voordat de investering is terugverdiend, waardoor je uiteindelijk duurder uit bent ten opzichte van kwalitatieve panelen.

Zonnepanelen met een goede prijs-kwaliteitverhouding zouden circa 25 jaar de kwaliteit behouden. Omvormers hebben hierbij een kortere levensduur, waarbij de omvormer hoogstwaarschijnlijk eenmalig zal moeten vervangen binnen de 25 jaar. Ook die aanschaf zal invloed hebben op de terugverdientijd.

http://economy.nl