CK Producties
Image default
Woning en Tuin

Eetkamertafel: het centrale punt van elk gezin

De eetkamertafel speelt een belangrijke rol in het gezinsleven. Van oudsher komen families aan het einde van de dag samen om de gebeurtenissen van de dag door te spreken en samen een maaltijd te nuttigen. Dit welbekende familie tafereel speelt zich doorgaans dagelijks af rondom de eetkamertafel. We staan er dan ook lang niet altijd evenzeer bij stil, maar de eetkamertafel is met afstand het belangrijkste meubelstuk in het huishouden, wanneer we kijken naar de wijze waarop meubels bijdragen aan de verbinding tussen de verschillende leden van het gezin. Het kan dan ook wel eens goed zijn even stil te staan bij de eigenschappen van deze bijzondere tafel en de wijze waarop deze eigenschappen bijdragen aan de manier waarop wij samenkomen en het leven met elkaar delen. Dus sta je op het punt een tafel voor in de eetkamer te gaan kopen? Lees dan in dit artikel meer over het belang van deze tafel! 

Het belang van de juiste eetkamertafel

Een eetkamertafel is niet direct een van de meest opvallende meubelstukken in het gemiddelde huishouden. Toch is deze tafel waar we elke dag wel met zijn allen rondom verzamelen van onmisbaar belang in bijna elk huishouden. De banden in het gezin worden versterkt voorzien van betekenis doordat we dagelijks samen eten en de ervaringen van de afgelopen dag met elkaar doorspreken. Om deze centrale rol goed uit te kunnen voeren is het wat betreft de tafel in de eetkamer van belang dat deze vooral goed aansluit op de hoeveelheid mensen die eromheen zal komen te zitten. Ook de ruimte die je beschikbaar hebt in de eetkamer is natuurlijk van grote invloed. 

Waarom veel tafels rechthoekig zijn

Tafels en zo ook de eetkamertafel zijn er in alle soorten en maten. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een tafel in een bepaald materiaal of een bepaalde vorm. Toch kunnen we stellen dat de meeste tafels ‘gewoon’ rechthoekig zijn. En dat is niet zonder reden. Een rechthoekige tafel heeft namelijk zo zijn voordelen ten opzichte van tafels met andere vormen. Dit alles heeft te maken met de afmetingen van een tafel, hetgeen op zijn beurt weer wordt beïnvloed door de hoeveelheid mensen die er aan de tafel plaats moeten kunnen nemen. Voor kleinere gezelschappen geldt dat een ronde tafel een goede optie is, omdat iedereen dan als het ware tegenover elkaar kan zitten. 

Moderne materialen voor tafels

Een andere factor die meegewogen  kan worden in de zoektocht naar de juiste eetkamertafel is het type materiaal waarvan de eetkamertafel gemaakt is. Doorgaans zullen vele mensen direct aan hout denken. Toch is er vandaag de dag veel meer keuze op het gebied van tafels. Zo kunnen we ook kiezen voor tafels van metaal of kunststof, eventueel uitgevoerd in combinatie met een tafelblad van glas. Een relatief nieuwe mogelijkheid biedt  bamboe. Bamboe is een duurzaam alternatief voor hardhout omdat er voor het snel groeiende bamboe geen bossen gekapt hoeven worden. Daarnaast is bamboe een licht en stevig  materiaal dat gemakkelijk te verwerken is. Ideaal dus om jouw droom tafel van te maken!