CK Producties
Image default
Aanbiedingen

Hoe red ik mijn laptop met waterschade?

Het zal je niet verbazen als we je vertellen dat je laptop niet goed tegen water kan. Maar ook als je koffie, thee, wijn of frisdrank morst, kan dat schadelijk zijn. Heb je bijvoorbeeld cola over je laptop gemorst? Volg dan onderstaande stappen en hij kan toch nog gered worden.

Stap 1: zet je laptop uit en verwijder de accu

Zet je laptop zo snel mogelijk uit en verwijder de accu. Dit is heel belangrijk, want als je dat niet doet, kan er kortsluiting ontstaan op het moment dat de cola de printplaat bereikt. De snelste manier van uitzetten is door de aan- en uitknop van je laptop een paar seconden ingedrukt te houden en daarna los te laten.

Stap 2: verwijder alle stekkers uit de poorten van je laptop

Verwijder alle stekkers uit de poorten van je laptop. En met ‘alle stekkers’ bedoelen we ook echt álle stekkers. Denk dan bijvoorbeeld aan die voor de muis, de dongel en die voor de externe harde schijven.

Stap 3: draai je laptop onmiddellijk op z’n kop

Draai de laptop onmiddellijk op z’n kop. Op deze manier voorkom je dat de gemorste cola verder je laptop binnendringt.

Stap 4: dep de buitenkant van je laptop droog

Dep de buitenkant van je laptop droog. Gebruik hiervoor een zachte, absorberende doek.

Stap 5: check het toetsenbord van je laptop

Check je toetsenbord en laat de gemorste cola uit het toetsenbord stromen. Is het toetsenbord gemakkelijk te verwijderen, doe dat dan en maak hem schoon. Bij sommige laptops hoeft dat trouwens niet, want die hebben een vloeistofbeveiliging.

Stap 6: haal de behuizing van je laptop uit elkaar

Haal de behuizing van je laptop uit elkaar als je niet alle restjes cola hebt kunnen verwijderen. Gebruik hiervoor een paar kleine schroevendraaiers en gebruik wattenstaafjes om de restjes cola mee op te nemen. Durf je dit niet zelf te doen? Dan is dit het moment om de hulp van een professionele reparateur in te schakelen.

Stap 7: laat je laptop drogen

Laat je laptop drogen en laat hem minstens 1 dag staan vóór je hem weer gaat gebruiken. Leg de accu in een bak met droge, ongekookte rijst. Rijst neemt vocht op en versnelt zo het droogproces. Let op! Gebruik nooit een haardroger om het droogproces te versnellen. Doe je dat wel dan kunnen er statische problemen ontstaan en kunnen er plastic componenten smelten. Ook kan het zo zijn dat achtergebleven resten cola nog verder je laptop in geblazen worden en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Stap 8: zet de laptop weer in elkaar en test hem

Zet de laptop weer in elkaar en test hem. Doet hij het weer? Dan heb je geluk gehad. Meestal is het echter zo dat de binnenkant van je laptop toch blijkt te zijn beschadigd. Dit kan ook een paar dagen nadat je cola hebt gemorst het geval zijn en je weer vrolijk op je laptop aan het werk was. Doet hij het nog niet, ga dan bij een ervaren computer reparatiebedrijf in Amsterdam langs. Deze krijgt hem gegarandeerd weer aan de praat.

https://www.pcrefresh.com/contact/computer-reparatie-amsterdam/