CK Producties
Image default
Banen en opleidingen

Hoe te antwoorden: “Vertel me over jezelf” in een interview

“Vertel me over jou.” Dit is een van de meest voorkomende (en moeilijke) interviewvragen. Veel werkzoekenden nemen deze vraag echter niet serieus, omdat ze denken dat het slechts een sjabloon voor een recruiter is.

Maar je moet je antwoord zorgvuldig overwegen, want “vertel eens over jezelf” is voor de meeste interviewers meer dan tijdverspilling. Wanneer wervingsmanagers deze open vraag stellen, hopen ze dat de kandidaten hun doelen en prioriteiten zullen begrijpen, waardoor ze een beter idee krijgen van wie de kandidaat werkelijk is.

En dat is niet alles: interviewers stellen deze vraag ook om te peilen hoe zelfverzekerd de geïnterviewden zijn, waardoor ze een idee krijgen van hoe nieuwe medewerkers zich aan klanten en collega’s kunnen voorstellen als ze worden aangenomen.

Als werkzoekende is weten hoe je moet antwoorden met “vertel me over jezelf” een geweldige kans om de vaardigheden en ervaring te benadrukken die jou de ideale kandidaat voor de baan maken. En aangezien dit een vraag is die veel HR-managers stellen, is dit ook jouw manier om goed te beginnen. Hier zijn enkele tips om uw antwoord harmonieus te maken en zich te onderscheiden van de massa:

Wat mag er niet gezegd worden

Veel werkzoekenden maken de fout deze vraag te beantwoorden door over iets persoonlijks te praten. Sommigen beginnen zelfs een verhaal over hun leven, beginnend bij hun geboorteplaats en eindigend met het afstuderen van de universiteit.

Aan de andere kant delen anderen een beschrijving van de problemen in hun huidige baan en leggen ze uit dat ze naar de functie hebben gesolliciteerd omdat hun baas micromanager is of omdat hun werkgever hen niet toestaat flexibel te werken.

En sommige werkzoekenden vertellen gewoon hun cv opnieuw, waarbij ze consequent hun werkervaring en opleiding analyseren.

Alle drie de antwoorden kunnen uw nieuwe jobdromen snel verpesten. Als u antwoordt met een van de eerste twee, zullen HR-managers een rode vlag zien – dit is een teken dat u de functie niet zo serieus neemt of gewoon probeert een slechte situatie in uw huidige baan te vermijden.

En als je de derde benadering kiest, mis je. Interviewers lezen je cv voordat ze je uitnodigen voor een interview, en ze hebben je niet nodig om het opnieuw te vertellen.

Maak van tevoren een presentatie van jezelf

De beste manier om te leren hoe u ‘vertel eens over uzelf’ kunt antwoorden, is door kort en duidelijk uit te leggen hoe u bij deze specifieke baan past en – net zo belangrijk – waarom u dat wilt. Dus voordat u begint met het maken van uw verkooppraatje, moet u wat tijd besteden aan het onderzoeken van de functieomschrijving en het bedrijf. Zo krijg je een goed beeld van wie de recruiter zoekt qua vaardigheden en ervaring.

Bereid vervolgens een kort script voor dat de respectieve vaardigheden, sterke punten en expertisegebieden belicht. Maak vervolgens een lijst van uw redenen om naar een baan te solliciteren, waarbij u zich richt op carrièregerelateerde motivaties, zoals de wens om ervaring op te doen en extra verantwoordelijkheden op zich te nemen. Leg ten slotte in het kort uit waarom je het leuk vindt om voor dit specifieke bedrijf te werken.

Sterk reactiepatroon

Hier is een voorbeeld van een geweldige ‘vertel me over jezelf’-reactie voor een werkzoekende die solliciteert naar de functie van Senior Administratief Medewerker bij een schoon energiebedrijf:

“Ik ben drie jaar administratief medewerker geweest. In mijn huidige baan op de financiële afdeling van een middelgroot bedrijf ben ik verantwoordelijk voor de planning, vergader- en reisplanning voor vier leidinggevenden en 20 medewerkers. Ik help ook bij het voorbereiden van correspondentie, presentaties en rapporten.”

“Ik sta bekend als een zeer oog voor detail, goed georganiseerde teamspeler. Ik mis nooit deadlines, ben een goede communicator en kan meerdere problemen tegelijk oplossen. In mijn werk merkt mijn manager altijd op dat hij mijn professionaliteit en enthousiasme bij het voltooien van taken waardeert.”

“Met de huidige ervaring achter de rug, ben ik op zoek naar een kans om de volgende stap in mijn carrière te maken. Ik hoop dat te doen in een organisatie als de jouwe die werkt aan het verbeteren van het milieu, en dat is waar ik gepassioneerd over ben.”

Wees beknopt. Wacht niet te lang met uw antwoord. U hoeft de HR-manager niet alles te vertellen waarvan u denkt dat u een geweldige kandidaat bent. Geef gewoon een paar belangrijke details op die de interesse zullen wekken om meer over u te weten te komen en u zult een goed begin van uw sollicitatiegesprek hebben.

global recruitment

https://www.globalrecruitment.info/