CK Producties
Image default
Aanbiedingen

De ontwikkeling van kinderen stimuleren door muzieklessen

Het is al vaker besproken dat de ontwikkeling van kinderen gestimuleerd wordt door muzieklessen. Het kan niet alleen muzikale skills aan kinderen leren, maar ook wiskundige, motorische en sociale vaardigheden kunnen hiermee ontwikkelt worden. Om een instrument te leren bespelen is er natuurlijk veel geduld nodig. Discipline en geduld worden daarom ook gestimuleerd bij het leren van een instrument bespelen. Wat ook een belangrijk gevolg is, is dat kinderen meer meekrijgen van verschillende culturen en de instrumenten die hierbij horen.

Maar hoe zijn muziek en wiskunde nu met elkaar verbonden? Door de verschillende ritmes en patronen in de muziek, kan wiskunde beter begrepen worden. Kinderen leren tijdens de muzieklessen deze ritmes en patronen herkennen en onthouden, waardoor het kortetermijngeheugen getraind wordt. Dit kortetermijngeheugen veranderd langzamerhand is het langetermijngeheugen die getraind wordt.

De ontwikkeling van motorische vaardigheden wordt ook gestimuleerd door het bespelen van een instrument. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde bewegingen die gemaakt moeten worden met je handen, armen of voeten bij het bespelen van instrumenten. Om te leren drummen of piano te spelen, moeten de linker- en rechterhand onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen.

Kinderen leren zich aanpassen aan elkaar en kunnen samen muziek maken. Hierdoor worden de sociale vaardigheden ook verder ontwikkeld. Wanneer de één sneller en harder speelt dan de ander, moeten kinderen zich op elkaar kunnen aanpassen. Luisteren is daarom een belangrijk element bij het samenspelen.

Er zijn vaak meerdere muzieklessen nodig om een instrument te leren bespelen. Er zal daarnaast ook thuis geoefend moeten worden. Door middel van bijvoorbeeld online muziekles kunnen kinderen thuis ook ondersteuning krijgen bij het bespelen van een instrument. Een instrument leren bespelen vereist erg veel geduld en tijd. Vaak wordt de beginfase dan ook als mindere leuk ervaren, omdat er meer moeite in gestoken moet worden.

Wanneer kinderen muziekles krijgen en een instrument leren bespelen, wordt er ook geleerd wat voor rol muziek speelt in verschillende culturen.

https://www.onlinedrumles.nl/