CK Producties
Image default
Aanbiedingen

Gevaren van een verouderde groepenkast

Gevaren van een verouderde groepenkast

 

Iedereen met elektriciteit heeft een groepenkast in hun huis of in hun appartementencomplex. Groepenkasten zijn kasten waarbij de elektrische energie beveiligd en verdeeld wordt. De elektriciteit wordt dan verdeeld over alle apparaten die aangesloten zijn op het net.

Een groepenkast, of meterkast, bestaat uit een hoofdschakelaar, aardlekschakelaar en verschillende groepen. Een hoofdschakelaar zorgt dat alle stroomtoevoer tegelijkertijd kan worden in- of uitgeschakeld. Dat is de eerste beveiliging van de stroomkring. Een aardlekschakelaar, ook wel ALS, is ook ter bescherming. Deze zorgt er namelijk voor dat er niet meer dan een bepaalde maximale hoeveelheid stroom loopt tussen de aarde en de bekabeling. Als een ALS meet dat de uitgaande stroom niet overeenkomt met de terugkerende stroom, dan kan de schakelaar uit slaan. Er vind dan een lek plaats en omdat de schakelaar uit zichzelf uit slaat, voorkom je gevaren. Bij een lek kan bijvoorbeeld een apparaat onder volle netspanning komen te staan. Als het stopcontact waar het apparaat in zit goed geaard is, gebeurd er niks en worden ook geen zekeringen uitgeschakeld. Als dit apparaat echter wordt aangeraakt, kan de stroom wel door het menselijk lichaam lopen. Gevaarlijk dus. Het kan ook zijn dat de aardschakelaar zichzelf per ongeluk uitschakelt omdat er meerdere apparaten ineens worden gebruikt. Dan heb je nog groepen. Groepen bestaan uit verschillende soorten elektrische apparaten die zijn aangesloten op één installatieautomaat.

Als je een verouderde groepenkast heb, kan dit erg gevaarlijk zijn. Er kan bijvoorbeeld brand ontstaan door een groepenschakelaar die blijft hangen, ook kan iemand geëlektrocuteerd worden omdat het lijkt alsof er een groepenschakelaar uitstaat terwijl er nog steeds contact wordt gemaakt. Er kan zelfs een te hoge spanning door de installatie komen omdat er geen beveiliging is waardoor apparatuur zelfs kan ontploffen.

Laat daarom je groepenkast vervangen voordat er iets gebeurd! Laat het controleren als je het niet zeker weet. Neem geen onnodige risico’s. Een elektricien kan zo zien of en waar er problemen zijn. Liever een beetje geld kwijt aan onderhoud of een check, dan dat er ongelukken gebeuren!

https://www.groenewegendelft.nl/