CK Producties
Image default
Aanbiedingen

Nee! Mijn laptop is gevallen. Wat kan ik doen?

Pats! Daar lig je. Languit op straat met je laptop naast je. Dat is balen! En je ziet het al voor je. Laptop kapot, dus alle bestanden weg. Jouw dag kan niet erger beginnen. Gelukkig blijkt het allemaal mee te vallen. Eenmaal thuis zet je de laptop aan en alles werkt goed. Een paar krasjes op de behuizing lijkt de enige schade van je val te zijn.

Helaas is je blijdschap van korte duur, na een tijdje loopt de laptop vast en doet hij niets meer. Zelfs opnieuw opstarten behoort niet meer tot de mogelijkheden. Het enige wat je ziet is een zwart scherm. Einde verhaal? Niet helemaal! Je kunt nog een klein aantal testjes uitvoeren om te zien waar de schoen wringt. Afscheid nemen van je laptop kan altijd nog.

Controle op de hardware

Laptops gaan overal mee naar toe, maar kunnen niet goed tegen stoten en vallen. De inwendige hardware in je laptop heeft na een val vaak veel te leiden. In bovenstaand geval lijkt de laptop niet volledig kapot te zijn, maar is er wellicht iets aan de hand met bijvoorbeeld de harde schijf. Om dit te controleren kun je ervoor kiezen de harde schijf te verwijderen uit je laptop en in een computer te plaatsen. Dit kan ook een speciale behuizing zijn waar je jouw harde schijf plaatst en waarna je hem vervolgens koppelt aan de computer. Let wel, dit is werk voor mensen met veel kennis van computers en laptops. Ook inwendig. Neem je liever het zekere voor het onzekere? Schakel dan een expert in.

De laptop liever niet openmaken? Dan kun je in ieder geval vast een back-up maken van je bestanden met Ubuntu. Bij een reparatie of vervanging van je harde schijf of een ander soort hardware, heb je dan altijd de beschikking over je bestanden. Mocht je altijd trouw je gegevens back-uppen, dan kun je deze stap overslaan en direct een specialist inschakelen om jouw laptop te controleren en repareren.

Stel je gegevens veilig

Wat er ook is gebeurd, het gegeven is dat de laptop het niet meer doet en jij niet meer bij je bestanden kunt. Met behulp van Ubuntu maken we de laptop tijdelijk weer toegankelijk. Download Ubuntu op een andere computer en zet het programma op een usb-stick of een dvd. Start je laptop vervolgens op vanaf deze usb of dvd en je kunt een back-up maken.

Om in Windows een back-up te maken ga je via ‘Start’ naar ‘Instellingen’ en kies je in het Instellingen paneel voor ‘Bijwerken en beveiliging’. Selecteer vervolgens in het linker menu ‘Back-up’. Verzeker jezelf ervan dat je vooraf een extern opslagmedium hebt toegevoegd, zodat Windows deze kan detecteren als je kiest voor ‘Een station toevoegen’. Je bepaalt zelf of je enkel je bestanden wilt back-uppen of dat je een complete systeemkopie maakt. Volg de wizard om de back-up na je keuze te voltooien.

Is de back-up gelukt, dan is het tijd om contact op te nemen met een specialist met kennis van laptop reparatie in Amsterdam. Hij of zij kan je laptop inspecteren en eventuele hardware vervangen. Is reparatie mogelijk en moet de harde schijf vervangen worden, dan heb jij altijd je bestandgegevens nog bij de hand. Wel zo fijn!

https://www.pcrefresh.com/contact/computer-reparatie-amsterdam/