Menu

Geschiedenis van de kartonnen dozen

maart 28, 2019 - Computers / Internet / Searching
Geschiedenis van de kartonnen dozen

Kartonnen dozen zijn van groot belang voor de transport- en logistieke industrie en vele andere economische sectoren. In vergelijking met de papierproductie is de productie van karton echter nog erg jong. Pas in de 19de eeuw waren er overeenkomstige uitvindingen die leidden tot de productie van golfkarton en dus ook van kartonnen dozen zoals we deze bij de Dozenhal kunnen kopen. Nieuwe of zelfs gebruikte dozen. De weg daarheen zou niet mogelijk zijn geweest zonder de geschiedenis van papier en de productie ervan en de enorme vooruitgang in de machinebouw. De werkelijke aanleiding voor de uitvinding van karton kwam echter van een heel andere industrie: de mode.

De voordelen van kartonnen dozen

De typische golfkartonvorm van kartonnen dozen is de basis voor de alom bekende stabiliteit. Alleen de golfpapierstroken kunnen de triomfantelijke opkomst van kartonnen dozen verklaren. De basisstructuur van golfkarton is even eenvoudig als ingenieus.

Karton beschermt

Een toplaag van papier of karton zorgt voor stabiliteit. De essentiële factor in het ontwerp is de golving. Al in de oudheid ontdekten verschillende volkeren dat de golf of het blad bijzonder belastbaar was. Ronde bogen voor waterleidingen, bruggen of koepels spreken voor zich. De verdeling van de belastbare druk van de as uiteinden naar de dragende randen zorgt voor een hoog draagvermogen.

Van nekbrace tot kartonnen doos

De golfvorm van de kartonnen dozen is echter niet afkomstig uit de architectuur, hoewel de mensen er al lang geleden hun fysieke eigenschappen gebruikten. De uitvinding van golfkarton is gebaseerd op de modieuze nekbrace. Geïnspireerd door deze rage ontwikkelden de Brit Edward Charles Healey en Edward Ellis Allen ringen van gegolfd papier om hoeden en inzetstukken voor koffers te stabiliseren. Zij vroegen in 1856 een octrooi aan voor hun uitvinding. Zij worden beschouwd als twee van de voorvaderen van golfkarton. Echter, een Amerikaan claimde de roem.

Karton verovert de economie

Golfkarton alleen was echter geen garantie voor economisch voordeel. Dit werd alleen bereikt door de productie van karton. Aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw waren er enkele belangrijke ontwikkelingen. De essentiële mechanische stappen in de productie van golfkarton en kartonnen dozen zijn in de loop der jaren weinig veranderd. Desalniettemin hebben verbeteringen in productieprocessen en machines tot een extreme verhoging van de productiviteit en kwaliteit geleid. De digitalisering van de controleprocessen zorgt momenteel voor een verdere optimalisatie van de productieprocessen. Al vroeg in de nog jonge geschiedenis van golfkarton werd duidelijk dat dit verpakkings- en transportmateriaal licht, stabiel en goedkoop is. Het combineert dus belangrijke functies die in veel projecten een voordeel bieden ten opzichte van andere verpakkingsmaterialen. De voortdurende verbetering van het karton suggereert dat dit in de nabije toekomst niet zal veranderen.