CK Producties
Image default
Aanbiedingen

Wat is het verschil tussen een advocaat en een mediator?

Wanneer je gaat scheiden is het vaak lastig om er samen met je (ex) partner uit te komen. Vaak is dit voor beide partijen een erg vervelende periode waarin een hoop zaken geregeld moeten worden. De twee partijen staan vaak lijnrecht tegenover elkaar. Daardoor komt het vaak voor dat er een ruzie of conflict ontstaat waardoor de sfeer erg onprettig wordt. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat een gesprek onder vier ogen in zo’n situatie meestal niet de goede oplossing is. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen wanneer je in deze situatie zit. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om een advocaat in te schakelen die jouw belangen vertegenwoordigt. Dat is natuurlijk een keuze die je liever niet maakt, maar die soms toch echt noodzakelijk is. Daarnaast zijn er nog meer dingen die je kunt doen. Zo kun je er samen voor kiezen om een mediator in te schakelen. Veel mensen weten niet goed wat het verschil is tussen een advocaat en een mediator.

Taken van een mediator

Een mediator kan erg nuttig zijn wanneer je er samen niet meer uit komt tijdens een scheiding. Dat kan door allerlei verschillende redenen komen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat jullie beiden vinden dat je recht hebt op het huis wat jullie samen hebben gekocht. Een mediator probeert dan te bemiddelen tijdens de gesprekken die jullie voeren over dit onderwerp. Het is de bedoeling dat de mediator het gesprek leidt, dit zodat het niet uit de hand loopt. De mediator heeft als doel om samen tot een geschikte oplossing te komen. Je zult daarvoor allebei een beetje van je standpunt van het begin van het gesprek af moeten wijken. Het is voor beide partijen een stuk fijner om er door middel van een gesprek uit te komen dan wanneer er een rechtszaak nodig is om tot een oplossing te komen.

Taken van een advocaat

Als de beide partijen er bij een echtscheiding niet uitkomen, kan het nodig zijn om een advocaat in te schakelen. Een van de grootste verschillen tussen een advocaat en een mediator is het feit dat een mediator voor beide partijen werkt en een advocaat dat niet doet. Een advocaat behartigt de belangen van één van de twee partijen. Meestal schakelen beide partijen een advocaat in waardoor het een juridische strijd wordt tussen de advocaten. Het kan voorkomen dat er een rechtszaak nodig is om tot een oplossing te komen. Dit is natuurlijk niet fijn voor de beide partijen, maar er zijn situaties waarbij het toch echt nodig is om de zaak voor de rechter te brengen. Doordat een advocaat goed op de hoogte is van de wet kan deze er voor zorgen dat je een zo groot mogelijke kans maakt om je zin te krijgen. Je zult waarschijnlijk eerst een gesprek hebben met je advocaat over de eisen die jij stelt. Wanneer de advocaat inschat dat deze eisen niet realistisch zijn zal hij dat aangeven. Op deze manier kun je er voor zorgen dat je een grotere kans maakt om de rechtszaak te winnen.