CK Producties
Image default
Aanbiedingen

Waarom koop ik een huis? Of waarom niet?

Om welke reden koop je nou een huis? Of waarom wil iemand zijn woning snel verkopen?

De aankoop van een huis is een enorme beslissing. Deze beslissing moet je goed overwegen voordat je het daadwerkelijk koopt. In deze blog kun je de grootste voordelen en nadelen van een huis kopen vinden.

 

Stabiele maandlasten

Wanneer je een hypotheek aanvraagt ​​voor je huis, betaalt je doorgaans elke maand een vast bedrag aan rente. Zo weet je waar je aan toe bent qua maandlasten. Als je een rentevaste periode van 15 jaar hebt, weet je precies hoeveel je de komende 15 jaar moet betalen. Als je een huis huurt, weet je het nooit zeker en zou de huur elk jaar kunnen stijgen. Daarom ben je niet zeker van de maandelijkse betalingsstatus.

 

Risico

Een huis kopen is niet geheel zonder risico. De huidige huizenprijs is torenhoog, maar als de huizenprijzen dalen, kan je huis onder water komen te staan. Dit betekent dat je hypotheek hoger is dan de waarde van jouw woning. Als er iets misgaat met je huis, dan moet je alles zelf regelen. Stel je voor dat er bijvoorbeeld water is gelekt, of dat je beschadigde spullen hebt. Je moet er zelf voor zorgen dat dit gemaakt wordt. Bij huurwoningen is dit de verantwoordelijkheid van de woningcorporatie of de verhuurder.

 

Van jouw

Dit is voor de meest mensen de belangrijkste reden om een huis te kopen. Je hebt je eigen huis en wellicht ook je eigen tuin. Je kunt hier alles veranderen wat je mar wilt. Daarnaast heb je een maandelijkse afbetaling. Je hebt dus een investering. Dit is wel wat anders als het huren van een huis. Je betaalt voor je eigen spullen, in plaats van dat je elke maand betaalt voor iets wat niet voor altijd van jou is. Je kunt je huidige huis direct verkopen en op zoek gaan naar jouw droomwoning.

 

Afname van flexibiliteit

Een huurwoning kan je per maand opzeggen. Bij een koophuis zit je daarentegen vast aan een hypotheek. Wat je kunt proberen, is het snel verkopen van je huis. Dit kost wel meer moeite dan het opzeggen van de huur. Als je voorlopig nergens beperkt door wilt worden is het misschien een handige keuze om te blijven huren. Je huurt dan een huis omdat je nog niet toe bent aan het kopen van een huis, of je wilt je huidige huis nog niet verkopen.