CK Producties
Image default
Aanbiedingen

Verschillende soorten vitamines

Vitamines zijn chemische verbindingen en onmisbaar voor het menselijk lichaam. Ze spelen een belangrijke rol bij groei, het herstel en het functioneren van het lichaam in het algemeen. Ook voor het voorkomen van ziektes zijn ze van belang. Het lichaam kan enkele vitamines zelf aanmaken, maar dan nog is het vaak te weinig. Daarom komen onze vitamines voor een groot deel uit voeding.

Er zijn globaal gezien dertien soorten vitamines. Deze zijn onder te verdelen in vet oplosbare vitamines en wateroplosbare vitamines. Vet oplosbare vitamines zijn vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K. Deze zitten voornamelijk het vet van voedingsmiddelen en kunnen daarom in de weefsels van het lichaam worden opgeslagen. Alle vitamine B varianten en vitamine C zijn wateroplosbare vitamines. Deze zitten juist in het vocht van voedingsmiddelen. Het lichaam kan deze dan ook minder goed opslaan en een teveel aan deze vitamines verlaat het lichaam weer via de urine. Korte uitleg van de verschillende vitamines:

Vitamine A. Vooral uit dierlijke producten. Retinol is de wetenschappelijke naam. Zijn met name van belang voor het aanmaken van nieuwe huidcellen en de bescherming hiervan.

Vitamine B: Verzamelnaam voor acht vitamines die belangrijk zijn voor de cellulaire stofwisseling. Ook hebben ze een psychologisch effect bij de vorming van neurotransmitters. Dit is weer belangrijk voor het geluksgevoel.

Vitamine C is vooral te vinden in fruit. Denk aan sinaasappels, kiwi’s, appels en aardbeien. Ook groente en aardappelen zijn een bron van vitamine C. Deze vitamine is belangrijk voor het herstel en de weerstand.

Vitamine D is een vitamine die je lichaam zelf kan aanmaken met behulp van de zon. In de wintermaanden, wanneer er weinig zon is, kampen veel mensen met een tekort hieraan. Belangrijk voor het immuunsysteem.

Vitamine E zit vooral in olie, brood en noten. De meeste mensen krijgen genoeg van deze voedingsmiddelen binnen, dus een tekort zal niet snel voorkomen. Helpt bij de bescherming van cellen en weefsel.

Tot slot de Vitamine K: die is belangrijk voor de bloedstolling. Vooral jonge kinderen willen hier nog weleens een tekort aan hebben.

Bij topvitamins kan je al deze vitamines in supplementen bestellen mocht je er niet genoeg van binnenkrijgen.

http://topvitamins.nl