CK Producties
Image default
Aanbiedingen

De koekenpan

Bovenaan de lijst van de meest verkochte pannen staat de koekenpan. Waarschijnlijk heeft ieder huishouden in Nederland er toch wel minstens een van in huis. Deze pan wordt dan ook niet voor niets de “alles-pan” genoemd. We gebruiken deze pan voor de meest uiteenlopende gerechten, van pannenkoeken, eieren, groenten, vlees, krieltjes tot aan visgerechten, alles gaat erin.

Levensduur

Door veelvuldig gebruik en een soms te agressieve reiniging gaat een koekenpan vaak niet erg lang mee. Koop je een betere kwaliteit pan, bijvoorbeeld een Mepra pan, dan is het raadzaam om je te verdiepen in hoe je deze pan het beste kunt gebruiken en kunt schoonmaken. Het is misschien even wennen maar door zorgvuldiger met je pan om te gaan zul je er veel langer plezier aan beleven.

 

Koekenpan of sauteerpan

Het verschil tussen een koekenpan of sauteerpan, ook wel hapjespan genoemd, is de hoogte van de wanden. Bij een koekenpan zijn de wanden vrij laag waardoor je ook makkelijk een eitje of pannenkoek eruit kunt laten glijden. Ook het keren van je gerecht is veel gemakkelijker wanneer de wanden wat lager zijn. Je kunt dan met je spatel veel makkelijker bij het gerecht. De souteerpan heeft een hogere rechte wand. Door deze hoge wand gaat het vocht van het gerecht veel minder snel verloren en blijft de warmte ook beter behouden. Wat ook erg prettig is, is dat door het gebruik van een hapjespan er niet zoveel vet spetters op je fornuis komen, de hoge wand van deze pan vangt namelijk tijdens het koken/bakken hier al erg veel van op.

Waar komt de naam koekenpan vandaan

Vroeger, zo’n 500 jaar geleden, waren er nog geen ovens en daarom werden de koeken in een pan gebakken. Maar niet alleen maar koeken werden er in een pan gebakken, ook taarten kwamen smaakvol uit een koekenpan. Deze bijzondere pannen kun je nog steeds kopen maar dan onder andere namen zoals

 

  • Dutch Oven

  • Bratpfanne

  • Frying pan

 

Een pan die zijn dienst bewezen heeft en dit nog steeds doet als een kleine oven.

Koekenpan of pannenkoekenpan

Regelmatig hoor je mensen verzuchten dat pannenkoeken bakken zo’n lastig werkje is. De eerste pannenkoeken mislukken vaak en wanneer er een grote hoeveelheid gebakken moet worden blijven ze op het laatst vaak aan de bodem vastplakken. Ergernis alom. Een koekenpan kopen met een goede bodem bijvoorbeeld een Mepra pan of gewoon een speciale pannenkoekenpan kopen kan al veel helpen. Het verschil tussen deze twee pannen zit hem in de hoogte van de wanden, de bodem en in het gewicht. Een pannenkoeken pan weegt maar weinig wat erg handig is wanneer je er heel veel moet bakken. Dus zijn er echte pannenkoeken liefhebbers in huis dan is het een aanrader om een speciale pannenkoekpan aan te schaffen.

Pan kopen

Wil je een pan kopen bedenk dan goed waar je hem voor nodig hebt. Er zijn veel varianten op de markt te vinden. Koop je een budget merk of ga je voor een kwalitatief goed merk zoals Mepra? Kook je op gas, heb je inductie of een andere kookplaat? Allemaal factoren om rekening mee te houden. Online kun je makkelijk, snel en vaak kwalitatief goede goedkope pannen vinden. Kijk daarom altijd eerst even goed rond voordat je tot een aankoop overgaat zodat je niet binnen een korte tijd weer op zoek moet gaan naar een andere pan.