CK Producties
Image default
Aanbiedingen

Zo werkt gps

Tegenwoordig zijn gps ontvangers niet meer weg te denken. Kijk bijvoorbeeld eens naar alle auto’s, zeker 80% is voorzien van een navigatiesysteem. En anders gebruiken we wel Google Maps, wat ook werkt op basis van gps. Verder is dankzij gps mogelijk om real time je pakketjes te volgen. Maar hoe werkt dit fenomeen nou eigenlijk? Gps staat voor Global Positioning System en werd uitgevonden in jaren ’70. In eerste instantie was het bedoeld voor het Amerikaanse leger. Met behulp van gps konden de positie van legereenheden bepalen en was het eenvoudiger om raketten nauwkeuriger af te vuren. Pas later werd gps ook beschikbaar voor andere doeleinden.

De locatie van het gps signaal wordt bepaald door de 24 satellieten die rondom de aarde zweven. Deze satellieten beschikken over een atoomklok aan boord. De tijd wordt meegestuurd met de gps signalen. Zodoende kan het exacte tijdsverschil worden bepaald. Ook is het hierdoor mogelijk om de positieve van de gps ontvanger vast te stellen. Hoe meer satellieten signalen sturen naar de ontvanger, hoe groter de nauwkeurigheid is. De nauwkeurigheid van de gps ontvanger is ongeveer 3 tot 20 meter, afhankelijk van het aantal satellieten en de positie waar de ontvanger zich bevindt. Op een open veld zal je bijvoorbeeld betere signalen krijgen dan wanneer je in een drukke stad bent.

De bekendste toepassing van de GPS Tracker is waarschijnlijk wel het navigatiesysteem in de auto. Ook de politie maakt gebruik van gps, zodat de meldkamer altijd weet waar de politievoertuigen zich bevinden. Verder wordt er in de transportsector veel gebruik gemaakt van gps. Een transporteur weet dan op elk moment waar zijn vrachtwagens zich bevinden en hoe laat ze op de gewenste bestemming arriveren. Het fleet management van transportbedrijven heeft een forse impuls op het gebied van veiligheid en kwaliteit gehad bij de intrede van gps.

http://mygpstracker.nl