CK Producties
Image default
Aanbiedingen

Soorten consultants

Soorten consultants

De adviesindustrie is één van de meest diverse markten binnen de zakelijke dienstverlening. Het gevolg hiervan is dat een brede groep is aan verschillende consultants. Bovendien heeft het beroep geen beschermde status, iets wat veel andere beroepen wel hebben. Hierdoor kan iedereen besluiten zich een consultant te noemen. Doordat een consultant zo breed kan worden ingezet zijn er de afgelopen jaren veel consultants bijgekomen. Het Amerikaanse analistenbureau ‘Kennedy Information’ heeft daarom zes hoofdtypes consultants bepaald om het overzicht te behouden.

  • Strategy consultants. Dit zijn adviseurs die actief zijn op het hoogste niveau van de adviesmarkt. De focus ligt op strategische onderwerpen zoals overheidsbeleid en economisch beleid. Meestal werken deze consultants in opdracht van topmanagers en bestuurders.
  • Management Consultants. Deze groep is in grote meerderheid in de consultancybranche. Meer dan de helft van de consultants gaat als management consultant door het leven. Deze consultants richten zich op allerlei soorten organisatievraagstukken, zoals reorganisatie en bedrijfsvoering. Klik hier voor meer informatie. 
  • Operations consultants zijn consultants die zich voornamelijk richten op de bedrijfsvoering en de verbetering daarvan. Dit kan zijn in de Sales, Marketing, Productie, HR, Supply Chain etc. Dit expertisegebied is in veel gevallen nauw verbonden met de strategie en technologie binnen een organisatie, dus wordt er veel met die adviseurs samengewerkt.
  • Financial Advisory Consultants opereren vooral op het gebied van financiële en analytische vraagstukken. Risk management en vastgoed zijn enkele expertisegebieden die vallen onder deze groep.
  • Human Resource consultants helpen hun klanten met vraagstukken ten aanzien van de verbetering van de prestatie van de HR functie. Verandermanagement, organisatieverandering en talent management zijn hier voorbeelden van. Loopbaanbegeleiding is hier ook vaak onderdeel van. In vergelijking met de andere segmenten zijn er relatief weinig HR consultants. Lees hier meer over hoe dit in zijn werking gaat. 
  • IT consultants staan ook wel bekend als technologieconsultants. Ze richten zich voornamelijk op de ontwikkeling en toepassing van IT binnen een organisatie. Het merendeel richt zich op implementatieprojecten van omvangrijke systemen.
http://carrierepoort.nl