CK Producties
Image default
Aanbiedingen

Waar luisterden Nederlanders naar in 2020?

Ondanks de populariteit van streamingsdiensten luisteren Nederlanders nog steeds ongeveer evenveel naar live radio. Live radio luisteren blijkt gewaardeerd te worden. Gemiddeld luisteren mensen 144,7 minuten per dag naar live radio. Dat blijkt uit de AudioMonitor. Dit is een tweejaarlijks onderzoek.

 

Live radio

Twee jaar voor het laatste onderzoek lag het aantal geluisterde minuten per dag 0,3 minuten lager. Hierdoor is live radio is goed voor 72 procent van het totale luistervolume. De meeste mensen luisteren via hun radio- of stereo-installatie, autoradio of draagbare radio naar het medium. Radio luisteren is iets wat je moet doen op de manier zoals je het zelf wilt.

 

Tussen 2017 en 2019 was de totale audioconsumptie, waarin naast live radio ook het luisteren naar (eigen) muziek is meegenomen, toegenomen van 190 naar 202 minuten per dag.

 

Radio in 2020

In 2020 is het radiolandschap flink op zijn kop gezet. Dit betekent onder andere meer reclame-inkomsten voor winnaars in een miljoenenmarkt. Dat het spannend zou worden dit jaar bij de radio was vanaf het begin al duidelijk. De vraag was als marktleider Radio 538 zijn positie kon behouden, terwijl Edwin Evers was vertrokken? Achteraf blijkt dat Radio 538 is de grote verliezer was van 2020. Het marktaandeel van Radio 538 ging van 11,3 procent in 2019 naar nog 9,7 procent in 2020. Qmusic en NPO Radio 2 sloegen wel een goede slag. Zij zijn nu samen met 11,8 procent koploper van de markt.

 

Podcasts

Podcast zijn erg populair. Volgens het onderzoek luisterden bijna vijf miljoen mensen luisteren naar podcasts. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 5.289 Nederlanders van dertien jaar en ouder. Een kwart van de bijna vijf miljoen mensen had daarbij een abonnement op een of meerdere podcasts. De podcasts worden vaak via muziekdiensten beluisterd (38%) of via de website of app van een radiozender (33%). Het wordt vaak vanaf thuis beluisterd (74%) en vooral in de avonduren. De gemiddelde luistertijd per sessie bedraagt 41 minuten.

 

http://radio-luisteren.nl